top of page

ABOUT US

kunstenfestival Watou Lize pede_edited.j

Lize Pede (°1988) is actrice, regisseur en beeldend kunstenaar.

 

Ze behaalde een Master in de Beeldende Kunsten en in de Podiumkunsten aan KASK/ School of Arts Gent.

 

Lize Pede’s werk begeeft zich op de dunne lijn tussen beeldende kunst en theater. Het typeert zich als hybride kunstvorm: een mix tussen het beweeglijke, veranderlijke en het theatrale, zoals samenkomt in haar menselijke installaties of levende sculpturen.

 

Een sculptuur is een roerloos beeld in de ruimte, gevormd door het toevoegen en/of weghalen van materie.

Een sculptuur is verder, eens het vorm heeft gekregen, onveranderlijk – het is wat het is.

Pede’s sculpturen daarentegen, zijn veranderlijk in tijd en ruimte — door de perceptie van de kijker en/of door manipulatie van tolken en performers.

 

Elk individu is ‘a living body and soul’, een eigen unieke materie – en Pede’s sculpturen, beelden en theaterbewegingen zijn daardoor telkens opnieuw ‘a work in (e)motion’.

 
Lize Pede geeft daarbij het publiek de vrijheid om zelf te reflecteren en betekenis te geven aan de objecten of performers: wat het bij hen persoonlijk teweeg brengt, los van de traditionele, beperkende theatrale publieksopstelling. 

Het publiek kan zich bijvoorbeeld rond de scène bevinden of zich vrij verplaatsen waardoor het werk van verschillende oogpunten kan bekeken worden, naargelang wat hun interesse grijpt.

 

Ze geeft daarbij tijd aan de ontroering, de humor, de verwondering en het speelse, om beelden zelf te laten spreken en vrij door de kijker geïnterpreteerd te worden.

 

Net in tijden van overprikkeling ziet Lize Pede de verstilling als streefdoel.

bottom of page